Traduit en polonais

Mathilde Papapietro

Urodzona w 1967 roku w Carpentras - Francja
Mieszka i pracuje w Warszawie i w Clansayes w departamencie Drôme Provençale

Wystawy indywidualne

1991  M.A.P.R.A., Lyon F
1992  Spis rzeczy, Tonnerre de Brest Association, Saint Etienne F
1993  Ideogramy, Angle Art Contemporain Association Saint Paul 3 Chx, F
Galerie Forma & Colour, Varsovie, PL
1994  Wyrzutnia, Musée d’Art, trzymiesięczny pobyt w ramach wymmiany eurpejskiej 4 Motory, Sabadell, SP
Ogród rzeźb, Galeria M’édiathique, Die, F
1995  Instalacja, Médiathèque Départementale de la Drôme, Die, F
1999  Ukryty ogród, Centre Culturel, Fos sur mer F
Znaki szczególne, Galerie Manhattan, Łódź, PL
2000  Instalacje, Galerie Eric Linard, La Garde Adhémar F
2001  Na początku był znak, Centrum Sztuki Współczesnej, Zamek Ujazdowski, Warszawa Edycje, Institut Francuski, Warszawa, PL
2003  Hôtel Burrhus, Vaison la Romaine, F
Liceum Francuskie, wystawa i projekt artystyczny, Warszawa, PL
2004  Trzcinowisko, Przestrzeń wystawiennicza Muzeum w Romans, Drôme, F
Pamięć pejzażu, Galerie du Dragon, Mons, B
2005  Kultury ogródkowe, Galerie Kordegarda, Warszawa, PL
2007  Ogródki działkowe: stan 2007 Centrum Sztuki Współczesnej Łaźnia, Gdańsk PL Żarnowce, Instytut Francuski, Warszawa, PL

Wybrane wystawy zbiorowe

1994  Pejzaże współczesne, Galerie M’Ediathique, Die, F
1997  O naturze, Centrum Sztuki Współczesnej, Lacoux Hauteville F
1998  Między dwojgiem, korespondencja z Patrickiem Condouret, Angle Art Contemporain, Saint Paul 3 Châteaux, F
1999  Les Paradoksy realności, realizm utopii, Galeria Zachęta, Warszawa, PL
Galeria Narodowa Muscarmok, Budapeszt, H Ô Saisons, ô châteaux! , Musée des Ursulines, Mâcon, F
Księga artystów, Angle Art contemporain, Saint Paul 3 Châteaux, F
2000  Ogród realny, ogród fikcyjny, projekt pedagogiczny, Angle Art contemporain, Saint Paul 3 Châteaux, F
Wagary II, Espace Visitation, Musée de Romans, F
Wagary III, Chapelle des pénitents, Piolenc, F
Fin de siècle !, Éditions URDLA, Villeurbanne, F Éditions Eric Linard, SAGA, Galerie Martagon, Paris, F
200251 artystów wydanych przez Erica Linarda, Espace Cloître Saint Louis, Avignon, F
Biblioteka Narodowa, Paryż, F
FIAC, Eric Linard Edition, Paryż, F
Wystawa zorganizowana przez Eric Linard Edition i AFAA, Tunis, Tunezja
2003/ 2004
Udział w imprezach Sąsiedzi dla sąsiadów w studio 3/3 Praga, Warszawa, PL
2005/2006
Wystawy w Angle Art Contemporain poza galerią w Alyssas – pracownie artystów – zaproszeni artyści Mireille Gros, Didier Talagrand, Bernadette Tinteau, Alain Chanéac autor/wydawca F
2007 Lieux mis en culture, Angle Art Contemporain, Saint-Paul 3 Châteaux, F
Permutation/40 artistes 01 musée vide, musée des beaux-arts et d’archéologie de Valence, F

Zamówienia publiczne i prywatne

1991/1992 
Zamówienie publiczne na 1% budżetu budowy Liceum Technicznego, stworzenie patio, basenu, zaagospodarowanie przestrzeni zielonej w Teil, Ardèche, F
1994 Bibliothèque de Die, Idéogramy, szkło grawerowane, Conservation Départementale de la Drôme
1999 Zasięg znaków, kolekcja prywatna, Drôme, F
2000  Znaki szczególne, kolekcja prywatna, Warszawa, PL
2001 Konstelacje, Kolekcja prywatna, Drôme, F
2003  Koncepcja rysunków (grawerowanych na szybach) w Sanktuarium Matki Bożej Nauczycielki Młodzieży, Warszawa, PL

Grafiki, serigrafie

1992 Serigrafie, pracownia Angle Art Contemporain, Saint Paul 3 Châteaux, F
1993  Litografia i ksylografia, pracownia URDLA, Villeurbanne, F
1994  Książka artystyczna, serigrafia, pracownia Angle Art Contemporain, Saint Paul 3 Châteaux, F
1998  Serigrafie/litografie, «Zasięg znaków», Eric Linard Edition, La Garde Adhémar, F
2000Serigrafie/litografie, «Wielkość rzeczywista» Eric Linard Edition, La Garde Adhémar, F
2001  Serigrafie/litografie, «Znaki szczególne»
Eric Linard Edition, La Garde Adhémar, F
2003Serigrafie/litografie, «Znaki szczególne czerwone i zielone»
Eric Linard Edition, La Garde Adhémar, F

Wybrana bibliografia 

1989  O tym, co widziałem!, Michel Duport
1991 Claire Viallat
1992 Zaczynając od brzegów, Stani Chaine
Basen, Roland Favier
1994  Wiązanka dla Mathilde, Joachim Sala-Sanahuja - katalog
1995 W lesie mówiliśmy cicho, Rafał Gałkowski
2000  Natura pisze, Michel Hardy - katalog
2001  Czasopismo Arteone – pismo na temat sztuki współczesnej
2003  Mówią nędznicy, Jean Baptiste Gurly - zaproszenie Szymon Bojko - zaproszenie
2004  Fabienne Dorey, teksty i praca magisterska
Anna Stepnowska, Kultury ogródkowe – publikacja towarzysząca wystawie
Gabriela Switek – publikacja towarzysząca wystawie
2005 Fabienne Dorey, Ścieżka «Związane żarnowce» – czasopismo Agri-culture
Tekst Fabienne Dorey, wiersze Alaina Chanéaca «Bukiet żarnowców» - czasopismo literackie Faire-Part

Stypendia i dotacje

1991  Dotacja na zagospodarowanie pracowni, DRAC Rhône-Alpes
1994  Stypendium Wymiany europejskie 4 Motory, Catalogne / Rhône-Alpes

Kontakt 

mathilde@inzynierska.pl
tel : (+ 4822) 600 235 262
ul. Iganska 17 A m2 - 04 083 Varsovie, PL
Les Alyssas, 26130 Clansayes, F



Accès privé | Plan du site